top of page

Kult eller sekt – Er der en forskel?

Opdateret: 27. apr. 2020

Nogle gange snakker vi om at en religiøs gruppe er en sekt, og andre gange kan man være med i en kult.


Men hvad er forskellen på en sekt og en kult?


Kulten er samlet omkring en central og oftest karismatisk leder, som har et budskab. Medlemmerne behøver ikke at være religiøse, men kan være det. Kulten er ofte løst organiseret omkring dens leder, og medlemskabet af kulten er ikke eksklusivt. Til gengæld tager mange kulter ofte dramatiske midler i brug for at udbrede deres budskab.


Sekten er samlet omkring et religiøst syn, som står i kontrast til det omgivende samfund. Der kan være en stærk leder, men det er ikke en nødvendighed. Til gengæld er religionen altdominerende, og sekten er ofte ekstremistisk, missionerende og fordømmende overfor andre. Der skelnes tydeligt mellem ’dem’ og ’os’.

I daglig tale skelner vi ikke nødvendigvis mellem de to definitioner, men bruger dem i flæng.


Eksempler på kulter er ’The Manson Family’ fra 1960’erne, som myrdede tilfældige, eller den japanske Aum Shinrikyô, som udløste et sarin-angreb i Tokyos undergrundsbane i 1995.Ingen af de to var religiøse bevægelser, men bygget op omkring dens leder, henholdsvis Charles Manson og Asahara.


Manson etablerede ’The Manson Family’ i 1967 og i løbet af kort tid bestod den af 25 piger og et par fyre. Kulten var bygget op om fri sex og Manson fandt forskellige steder at bo, hvor han kunne få nogen til at betale.


I 1968 forudsiger Manson et sort oprør mod de hvide og alle i kulten afventer begyndelsen på oprøret. Da det udebliver, sætter Manson selv gang i det ved at lade sine medlemmer myrde tilfældige hvide, men med de sorte som afsender.


I 1969 bliver Manson og familien pågrebet, og de fem ledende medlemmer får alle dødsstraf, som senere omstødes til livsvarigt fængsel.


Den japanske kult, Aum Shinrikyô, har jeg skrevet om i en tidligere blog.


Hvad angår sekter, så er Scientology eller Moon bevægelsen eksempler.


Scientology er en religiøs bevægelse grundlagt af forfatter L. Ron Hubbard i 1951. Det centrale i Scientology er, at et menneske er mere end kroppen, og at ånden eller sjælen er udødelig. Kirken oplyser selv, at de har 8 millioner medlemmer på verdensplan, men et mere realistisk bud er nok omkring 50.000.


Kirken er topstyret og hverver nye medlemmer ved at tilbyde personlighedstest, og derfra hjælp til personlighedsudvikling. Hele sekten er baseret på tanker og ideer fra L. Ron Hubbard, som døde i 1986.


Sekten er udsprunget af Sci-Fi genren i fortællingen om den onde galaktiske hersker Xenu, men efter uofficielle udtalelser fra grundlæggeren er Scientology nok mere grundlagt for at tjene penge til nogle få personer.


Moon-bevægelsen blev grundlagt i 1954 i Korea af Sun Myung Moon. Sekten bygger videre på at skulle gøre Jesus arbejde færdig gennem stifteren Pastor Moon med ham som den sande Messias. Målet er at samle alle kristne grene under Moon-bevægelsen.


Bevægelsen blev ledet af Pastor Moon indtil hans død i 2012, hvorefter enken har ledet Moon-bevægelsen. Det skønnes, at sekten har 3 millioner tilhængere. Sekten er især kendt for masse-bryllupper, hvor par forenes i arrangerede ægteskaber.


Moon-familien ejer flere virksomheder, et universitet og avisen The Washington Times.


I min kommende bog ’Døden fra Syrien’ indgår også en religiøs sekt opbygget om en stærk religiøs leder, men til forskel for de beskrevne sekter tager de meget drastiske midler i brug for at nå deres mål.


Opdelingen mellem kult og sekt bruges mindre og mindre, og indenfor religionsforskningen bliver de to begreber ikke brugt længere. I dag taler man om ’ religiøse bevægelser’.

Kors og Bibel
Kors og bibel

Kilder:

1.501 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page