top of page

Det danske bioberedskab – vores sikring mod bioterrorisme

Anvendelse og fremstilling af biologiske våben har været forbudt siden 1975. For yderligere at stramme forbuddet blev det i 2004 besluttet i FN, at man heller ikke må fremstille og sælge komponenter, som kan bruges til biologiske våben.


Det betyder, at der en lang række stoffer, værktøjer og maskiner, som både kan bruges til fredelige formål og til fremstilling af biologiske kampstoffer, som man ikke bare lige kan producere, sælge eller købe uden særlige tilladelser.


Firmaer, som bruger og fremstiller disse komponenter med dobbelt anvendelsesmulighed, er under opsyn af ’Center for Biosikring og Bioberedskab’ (CBB), som modtager og behandler ansøgninger fra firmaer samt udfører tilsyn med virksomhederne.


Derudover har CBB også til opgave at træde til, hvis der sker et udslip af biologiske stoffer, enten ved et uheld eller med overlæg som en terrorhandling. Denne del ligger under bioberedskabet.


Centeret har et døgnberedskab, som kan kontaktes ved mistanke om spredning af biologiske stoffer.

Ved mistanke om spredning af biologiske stoffer, er det som regel politiet, som vil kontakte CBB, hvorefter den vagthavende i beredskabet laver en trusselsvurdering.


Hvis vagthavende konkluderer, at der er tale om en reel trussel, bliver politiet instrueret i, hvordan de skal afspærre området, så færrest muligt bliver eksponeret, og politiet selv ikke bliver udsat for smitte.


Derefter sender CBB eksperter til stedet for at indsamle prøver med henblik på at finde ud af, hvilket stof og hvilken form for spredning, der er tale om.


Eksperterne ifører sig sikkerhedsdragter, før de går ind i det afspærrede område for at indsamle prøverne.

Prøverne sendes videre til et laboratorium, som laver en omfattende analyse og identificerer det biologiske stof.


Når den endelige konklusion på stoffet er kommet, går beredskabet i gang med at udarbejde en plan for, hvordan området sikres yderligere og rengøres, samt hvordan ofre skal transporteres ud af området og komme under den rette behandling.


Det videre forløb sker i et samarbejde mellem CBB, politiet og sundhedsmyndighederne.


Min hovedperson i en ny biologisk thrillerserie, Jacob Detlev, er en af eksperterne hos CBB. Han hjælper i serien med at opklare forbrydelser med spredning af biologiske våben i omgivelserne.


I min nye bog, ’Døden fra Syrien’, hjælper Jacob med at opklare et flystyrt, samt opklare flere angreb med biologiske våben på Sjælland og i København.


Du kan hente mini-thrilleren ’Truslen fra Kina’gratis på min hjemmeside og læse om, hvordan Jacob opklarer et dødeligt angreb på sin ven Hong Zhang og forhindrer et biologisk terrorangreb i København.


Spredning, eller forhindring af smittespredning fra virus, må desværre siges at være meget aktuelt. Selvom Covid-19 (Corona) ikke er en virus, som er spredt forsætligt med terror til formål, så er det interessant at iagttage, hvordan sådan en virus spredes hurtigt, og hvad myndighederne nu bruger af forskellige foranstaltninger for at dæmme op for spredning.


Tilsvarende tiltag ville være nødvendigt at tage, hvis vi så en spredning af biologiske våben, om end det i første omgang kun ville være lokalt.


Du kan læse mere om brug af biologiske våben i en af mine tidligere blogs.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dkCenter for Biosikring og Bioberedskab

53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page