top of page

De 5 farligste biologiske våben

Opdateret: 18. mar. 2020

Når man skal vurdere farligheden af et biologisk våben eller stof, er der især to faktorer, der spiller ind.


Den første faktor er, hvor alvorligt den person, som er smittet, bliver påvirket? Er det dødeligt? Er der en behandling? Hvad er inkubationstiden, dvs. hvor lang tid går der, fra personen er smittet, til sygdommen bryder ud?


Den anden vigtige faktor er, hvor smitsom er sygdommen? Smitter den gennem luften, eller skal der fysisk kontakt til? Skal der mange vira eller bakterier til for at smitte, eller kræves der kun ganske få?


De ovenstående overvejelser er med, når nedenstående biologiske stoffer er valgt ud som de 5 farligste biologiske våben.


Miltbrand


Miltbrand kaldes også Anthrax og forårsages af bakterien Bacillus anthracis. Bakterien meget hårdfør og danner modstandsdygtige sporer, som kan overleve i årtier i omgivelserne.


Bakterien er forholdsvis enkelt at dyrke, hvis man får fat i den rigtige stamme, hvorfor den egner sig godt til biologisk terror.


Når ofret indånder sporerne, kommer de ned i lungerne, hvor de begynder at udvikle sig til levende bakterier og formere sig. Symptomerne starter som forkølelse, men derfra udvikler sygdommen sig med vejrtrækningsproblemer, blodforgiftning og til sidst kredsløbschok.


Når først miltbranden er gået i udbrud, er der ikke nogen succesfuld behandling.


Miltbrand har været brugt flere gange som terrorvåben, hvor sporerne spredes i de omgivelser, hvor ofrene er. I USA var der i 2001 en række tilfælde med spredning af miltbrand, hvor sporene blev sendt med breve til forskellige modtagere, og som førte til fem dødsfald.


Botulisme


Botulisme forårsages af bakterien Clostridium botulinum, som danner et toksin (giftstof). Toksinet virker som neurotoksin, da det går ind og inaktiverer nervesignalerne, så kroppen lammes.


Toksinet regnes for et af de giftigste stoffer i verden, og få milligram er dødeligt for en voksen person.


Med den rette indsigt og det rette udstyr, kan Clostridium botulinum nemt dyrkes, og toksinet kan dermed også med den rette viden og udstyr udvindes.


Hvis toksinet bliver spredt via vandforsyningen eller i en fødevare, er det et effektivt biologisk våben. Der er til gengæld ingen smittefare mellem personer.


Forgiftning kan behandles, hvis det sker i tidligt i processen.


Der er ingen eksempler på, at toksinet har været brugt som biologisk våben, men det har indgået i flere landes arsenal af biologiske våben.


Desuden bruges en meget fortyndet version af neurotoksinet til skønhedsbehandling, bedre kendt som Botox!


Kopper


Kopper forårsages af virussen Variola. Formelt blev sygdommen erklæret udryddet i 1980, men der findes stadig Variola virus på laboratorier rundt om i verden.


Virussen smitter nemt ved dråbekontakt mellem mennesker, og sygdommen har en inkubationstid på to uger.


Symptomerne kommer efter 12-14 dage og starter med feber og muskelstivhed. Herefter opstår blærer på huden over det meste af kroppen. Sygdommen har en dødelighed på 30%.


Virus er meget stabil, hvorfor den nemt kan spredes med spray eller lignende.


Da sygdommen formelt er udryddet, vil det være svært at få adgang til virus, som kan bruges i forbindelse med biologisk terror. Men den amerikanske hær frygter alligevel smitten så meget, at de har et stort antal enheder af vaccine.


Ricin


Ricin er et af de mest dødelige stoffer, som findes. Stoffet er et ekstrakt fra Castorbønnen.


Toksinet kan findes både som opløsning og som pulver.


Kun 0.2 mg af toksinet er dødeligt for en voksen mand.


Toksinet kan spredes som luftbåret stof gennem indåndingen, ved direkte kontakt med huden eller ved injektion.


Stoffet hæmmer proteinsyntesen i kroppen, og der er ingen behandling, hvis man bliver udsat for ricin. Der er en dødelighed tæt på 100%.


Ricin kan nemt udvindes fra Castorbønner i et veludstyret laboratorium med den rette ekspertise.

Ricin er blandt andet blevet brugt i forbindelse med paraplymordet i London i 1978.Salmonella


Salmonella og lignende bakterier kan forårsage voldsomt sygdomsforløb i mennesker. Salmonella er dog sjældent dødelig, men meget nem af sprede og bruge til at sætte personer midlertidig ud af spil.


Bakterien kan spredes i mad eller drikkevarer og kan ramme en meget stor gruppe mennesker.


Symptomerne er voldsom diarre i løbet af nogle timer efter indtagelse.


Bakterien kan nemt dyrkes i et almindeligt laboratorium, og da salmonella findes i alle normale omgivelser, er bakterien til at få fat i.


I 1984 i Oregon i USA blev salmonellaforgiftning brugt som biologisk terrorvåben, da en opløsning med salmonella blev sprayet ud over adskillige salatbarer i forskellige restauranter for at påvirke udfaldet af et lokalvalg. Over 750 mennesker blev inficeret og fik efterfølgende så slem diarre, at de ikke var i stand til at stemme.Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk
304 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page