top of page

Vi er alle lidt psykopater og derfor fascineret af den fiktive psykopat

Mange film og bøger har psykopaten i hovedrollen, som vi som publikum eller læser er fascineret af.

Kendte psykopater i film og bøger

Tænk bare på ’American Psycho’, hvor den pæne forretningsmand gemmer på mørke sider i sin personlighed, når han viser sig som en ufølsom psykopat, som maltrakterer sine uskyldige ofre.


Eller i ’Ondskabens øjne’, hvor vi stifter bekendtskab med psykopaten Hannibal Lector, som ligefrem nyder at slå ihjel på den mest bestialske måde. At han sikkert har en stribe psykologiske diagnoser oveni, gør det ikke mindre interessant.


Og Steven King, som har flere fortællinger med psykopater - f.eks. ’Ondskabens Hotel’, hvor manden i vinterens ensomhed på et øde hotel pludselig forvandler sig til en psykopat, som jagter sin familie rundt på det store hotel.


Den kvindelige psykopat er også repræsenteret i ’Fatal Attraction’, hvor familiefaren får valgt den forkerte elskerinde. Hun viser sig at have adskillige psykopatiske træk, som kommer til udtryk, da han vælger hende fra til fordel for sin familie.


Nogle af jer kender desuden Sara Neuville fra mine bøger ’Med alle midler’ og ’Fanget med fri’. Hun er ikke morder, men problemløser og bruger alle ofte fatale midler til at nå hendes mål, og i ’Fanget med fri’ står hun selv over for en psykopat, hvor hun i kammerspil mellem de to kæmper for sin egen frihed.


Vi har alle psykopatiske træk og er nok derfor ekstra fascineret af dem

Men hvorfor er vi fascineret af personer med psykopatiske træk i fiktionen, når ingen næppe ønsker at have psykopaten som ægtefælle, chef eller ven?Men en af grundene til, at vi godt kan lide historier med psykopater, er måske, at vi faktisk kan spejle os i dem.


Psykopaten er ikke psykisk syg, men har bare skruet op for en række egenskaber, som vi alle har. Alle de karaktertræk, som psykopaten har, dem har den almindelige raske person også. Derfor er det nemt at følge psykopatens tankegang og adfærd.


At se eller læse, hvordan psykopaten opfører sig, giver os muligheden for at komme i kontakt med vores indre ’lille’ psykopat. Alt det vi måske på et splitsekund kunne tænke på eller have lyst til, men som vores indre moral stopper, før vi tænker det helt til ende eller tager skridtet fuldt ud, det gør psykopaten.


Psykopaten tør og gør

Psykologen Robert D. Hare skriver i sin bog ’Uden Samvittighed’, at vi sandsynligvis identificerer os med psykopaten og på den måde udlever vores fantasi om at leve et liv uden indre kontrol, empati og hæmninger.


Det giver os mulighed for, at vi kan lege med vores dystre, mørke fantasier, uden det har konsekvenser.


Samtidig giver det os mulighed for at spejle vores egne oplevelser. Vi kan drage en parallel mellem den fiktive psykopat og vores egen virkelighed. Vi kan sidde og konkludere, at nogle af de træk kan jeg genkende i min chef eller se i min ekskæreste.


På den måde kan vi blive bekræftet i, at vores tidligere oplevelser bunder i et møde med en person, hvor der var skruet op for de psykopatiske træk.


Og så må vi ikke glemme, at flere af os har en eller flere psykopater rendende rundt i hjemmet. En nyere videnskabelig undersøgelse har vist, at de fleste huskatte har udprægede psykopatiske træk, hvis man lod dem bedømme på en psykopati-tjekliste! Jeg har selv hund… Og én videnskabelig undersøgelse kan selvfølgelig aldrig stå alene.


Vil du høre mere om psykopater, så kan du booke mig til et foredrag.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk
148 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page