top of page

Mere om psykopater

Opdateret: 18. mar. 2020


Kært barn har mange navne, og betegnelsen psykopat er en tidligere betegnelse, der blev brugt om denne form for afvigelser. Betegnelsen bruges stadig i dag i almindelig tale, mens den mere kliniske betegnelse er dyssocial personlighedsforstyrrelse eller sociopat.


Læs mere om psykopater. Men hvad er en psykopat eller en sociopat egentlig, og hvad er årsagen?

Der er nok ingen tvivl om, at en af årsagerne til psykopati skyldes miljøpåvirkninger under opvæksten. Psykopati ses først i en færdigudviklet form hos personer over 18 år, og langt mere hyppig hos mænd end hos kvinder. Psykopati diagnosticeres ved samtale og test. Den såkaldte PCL-R test indeholder 20 spørgsmål, som spørger ind til forskellige vaner og fantasier hos personen. Hvert spørgsmål kan maksimalt give 2 point. Ved en score over 30 point (og 25 i EU) diagnosticeres personen som psykopat. Man anser psykopati, dels at være et arveligt træk, og dels forårsaget af et opvækstmiljø, hvor barnet har været udsat for manglende og/eller ustabil omsorg. Traditionelt har psykopati ikke været diagnostiseret som en psykisk lidelse, men nyere forskning tyder på, at der meget vel kan være fysiologisk faktorer, som er medvirkende ved udløsning af psykopatiske træk hos en person. I takt med at scanningsteknikkerne er blevet bedre og nemmere at udføre, er der gennemført en del studier, hvor man har scannet forskellige dele af hjernen hos personer med psykopatiske træk. De nyeste scanninger viser, at personer med psykopatiske træk ser ud til at have afvigelser i dele af hjernebarken, som er relateret til opmærksomhed. På nogle områder er hjernen ikke modnet korrekt under opvæksten i teenageårene, hvilket så kan manifestere sig en en kortsigtet og egoistisk adfærd, hvilket er en af kendetegnene ved psykopati. Det skønnes, at omkring 250.000 danskere har psykopatiske træk i større eller mindre grad, så det er sandsynligt, at du er stødt på et par stykker i dit liv. Kunne du have lyst til at tilbringe nogle timer i selskab med en psykopat, så book et spændende foredrag med mig, hvor vi sammen går helt tæt på psykopaterne og deres adfærd. Er du mere til at sidde hjemme og tage psykopaten med i sofaen, så læs bogen 'Med alle midler', hvor du kommer helt tæt på Sara og følg hendes udvikling fra ambitiøs forsker til grænseoverskridende problemløser... God fornøjelse

Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


219 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page