top of page

Nordic Noir – en succesfuld genre

Opdateret: 27. apr. 2020

Nordic Noir eller Scandinavian Noir er en genre indenfor krimi og thriller, som blev etableret i 1990’erne i litteraturen og TV-verdenen. Hvornår den præcis blev etableret, og hvad der var den udløsende faktor, er der vist ingen der ved, men svenskeren Henning Mankell refereres oftest som Nordic Noirs fader.


Selve genren fik først sit navn i 2010, hvor BBC brugte begrebet i en dokumentar om den skandinaviske krimigenre foranledet af TV-serien ’Forbrydelsen’ (eller ’The Killing’ på engelsk).


Kendetegnet for genren er, at plottet skal være ’realistisk, simpelt og præcist’, og fortællingen er ikke længere end absolut nødvendigt.


Hovedpersonen er ofte en gnaven, selvopofrende og umiddelbart utiltalende person, som ikke er den typiske helt, ligesom personen ofte bruger utraditionelle metoder til at opklare forbrydelsen.


Samtidig spiller den nordiske natur ind på historien med sit mørke, sin fugt og sin kulde. Fortællingerne er som regel dystre, og personerne skal overleve kulde, sne, regn og blæst for at plottet kan fuldendes.
Noget tyder på, at Nordic Noir-bølgen er aftagende, selvom der stadig er stor interesse for krimier fra de nordiske lande i specielt England og USA. Men måske fokus er ved at ændre sig, og den nordiske krimigenre er blevet lidt mere bred, så der nu bliver tilføjet andre elementer til de nordiske fortællinger, og så reglerne for Nordic Noir følges mindre stringent.


I dansk litteratur er det forfattere som Jussi Adler-Olsen, Peter Høeg og Michael Larsen, som har været tilskrevet Nordic Noir, og fra Sverige kommer blandt andre Åsa Larsson, Henning Mankell og Håkan Nesser, mens Norge f.eks. har Jo Nesbø, Thomas Enger og Karin Fossum. Interessant er den islandske forfatter Arnaldur Indridason, som rammer Nordic Noir på alle områder, og som for mig står som en sand Nordic Noir forfatter.


Om Nordic Noir overlever som genre, må tiden vise, men der udgives stadig meget litteratur, som kan betegnes Nordic Noir, og i hvert fald kan en hel del af nutidens fremadstormende forfattere takke genren for deres opblomstrende popularitet.


Læs om 5 nordiske krimier, som tager dig tilbage i tiden.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dkNoirdic Noir - En succesfuld genre

1.763 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page