top of page

5 nordiske krimier, som går tilbage i historien

I krimien er det forbrydelsen og opklaring af den, som er omdrejningspunktet for hele fortællingen. Som oftest foregår det hele i nutiden, men flere bøgers handlings har en afstikker eller flere tilbage i tiden - oftest til historiske begivenheder, som læseren kan relatere sig til.


I denne blog beskriver jeg 5 nordiske bøger i krimi-genren, som alle tager læseren med tilbage i tiden i dele af handlingen, og fletter det ind i nutidige begivenheder.


’Pagtens vogtere’ af Tom Egeland

Et manuskript dukker op på Island, og arkæologen Bjørn Beltø bliver tilkaldt. Dokumentet fortæller om en hemmelig skat fra Ægypten, som antageligt skulle være skjult i Norge af Olav den Hellige 1000 år tidligere. Tom Egeland formår at binde en masse historiske begivenheder sammen til et netværk af tråde og hints, som gør, at Bjørn Beltø og læseren bliver taget med en tur rundt i verden styret af historiske begivenheder. Et fantastisk stykke research arbejde ligger bag og giver en fremragende og spændende roman. Hvis du syntes, at ’Da Vinci Mysteriet’ af Dan Brown er spændende, så vil du helt sikkert også synes om ’Pagtens vogtere’.


’Savnet’ af Michael Katz Krefeld

’Savnet’ er andet bind i Katz Krefelds serie om privatdetektiven Thomas Ravn. En mand forsvinder i Danmark, og hans søster beder Ravn om hjælp til at finde broren. For at få opklaret sagen og finde ud af, hvorfor og hvordan broren er forsvundet, tager Katz Krefeld læseren med på en rejse til det nu hedengangne DDR i de sidste måneder inden murens fald. Som læser får vi et indblik i Stasis omfattende netværk og de metoder, de gjorde brug af for at holde øje med landets borgere og eventuelle personer, som ønskede at ændre på tingene eller flygte fra landet. Hvis du endnu ikke har læst Ravn-serien af Michael Katz Krefeld, kan jeg kun anbefale dig at starte. Du får fremragende og velskrevne krimier med masser af spænding og interessante personer.


’Drømmetyderens død’ af A.J. Kazinsky

I serien om gidselforhandleren Niels Bentzon tager bogen ’Drømmetyderens død’ læseren med til flere forskellige historiske nedslag. Ud over at handlingen er aktuel og foregår ’lige her og nu’, så formår forfatterparret alligevel at få bogens begivenheder hvirvlet ind i historiens vingesus ved at lade tråde gå tilbage til 1. Verdenskrigs begyndelse med mordet på Kejser Franz Ferdinand og til de Olympiske Lege i Sarajevo i 1984. Hele serien om Niels Bentzon er yderst velskrevet, og som læser drives man frem gennem siderne og vil gerne have mere. Bøgerne formår at blande spænding, naturvidenskab og historie i en cocktail, som gør bøgerne interessante og anderledes.


’Rødhals’ af Jo Nesbø

I serien om den selvdestruktive politimand Harry Hole springer handlingen i ’Rødhals’ tilbage til Vinterkrigen i Finland under 2. Verdenskrig, hvor en gruppe nordmænd kæmpede på russernes side. Jo Nesbø giver nogle ganske gode beskrivelser af det barske miljø under Vinterkrigen, og han forstår at få flettet sin fortælling sammen med den aktuelle historie, hvor Harry Hole har skudt en attentatmand under Præsident Clintons besøg i Oslo. Jo Nesbøs serie om politimanden Harry Hole er bestemt anbefalelsesværdig, og bøgerne bliver kun bedre og mere uhyggelige gennem hele serien.


’Manden i søen’ af Arnaldur Indridason

’Manden i søen’ er den fjerde krimi i rækken om den islandske politikommissær Erlandur Sveinsson. Under et jordskælv løber vandet pludselig ud af den islandske sø, Kleifarvatn, og et skelet i en bil dukker op. Opklaringsarbejdet leder fortællingen tilbage til Østtyskland i 50’erne, og til et studentermiljø i det kommunistiske land. Arnaldur Indridason får fortalt, hvordan unge kommunister fra Vesten kom på besøg på den anden side af Jerntæppet og mødte en helt anden verden. Nogle blev meget inspireret af mødet, mens andre endte med at tage afstand fra det, de så. En yderst velskrevet bog, hvor det barske Island møder det kommunistiske Østtyskland. Hele serien om islændingen Erlandur Sveinsson er en oplevelse værd, og alle bøgerne giver en fremragende introduktion til den Islandske natur og kultur.


Min anbefaling

Hvis du er til gode krimier og spændingsbøger blandet med historiske tilbageblik, så anbefaler jeg på det varmeste de fem ovenstående bøger og forfattere. Og hold øjnene åbne, for der er indimellem forfattere, som gerne blander det aktuelle med det historiske. Mange af de ting, som sker i dag, skyldes begivenheder, som fandt sted flere år tilbage.


Se også min tidligere anmeldelse ’3 eller måske 4 anderledes danske krimier’.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk5 nordiske krimier, som går tilbage i historien
5 nordiske krimier, som går tilbage i historien

130 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page