top of page

Psykologer i CIA’s tjeneste

Opdateret: 18. mar. 2020

For nogen tid siden var jeg til et meget spændende foredrag med tidligere psykolog Rolf Kuschel, som også har udgivet en bog med samme titel. Foredraget beskriver, hvordan man efter 2. verdenskrig begyndte at interessere sig for metoder til at styre menneskers tanker og handlinger gennem forskellige psykologiske værktøjer – og metoder til hurtigst at få sandheden frem, når tiden er knap.

I takt med at Den Kolde Krig tog til, blev interessen mere og mere interessant. CIA begyndte at finansiere psykologiske forskningsprojekter i det skjulte, men som fik offentlig støtte. Det var projekter om hypnose, hjernevask, nedbrydning af menneskers mentale vilje, tortur, afprøvning af LSD og ecstasy og andre tilsvarende mentale projekter. Det, som kendetegnede de fleste af projekterne, var, at de var uden videnskabelig kvalitet og, oftest også uden noget videnskabeligt formål. De blev ofte udført uden kontrolgrupper, uden ensartethed og uden hypoteser. Stort set alle studier var spild af forskningsmidler og spild af menneskelig lidelse, da ingen af dem viste, at metoderne kunne bruges. Traditionelle forhørsteknikker uden vold virker for eksempel langt bedre, kom det frem. Når mennesker bliver udsat for tortur, når de som regel til et punkt, hvor de vil sige, hvad som helst. Det er et eksempel på, hvad der kan ske, når der går politik i forskningen, og forskerne ikke får lov at have deres frihed til at forske i det, som giver mening. Samtidig er det eksempel på, at det er accepteret at bryde alle etiske regler og retningslinjer, når bare det sker i statens tjeneste. Brud på etiske retningslinjer indenfor forskning er også beskrevet i begge mine bøger Flere af de medvirkende psykologer i CIA's program udviklede sig til at blive direkte onde. Det kan virke overraskende, hvor meget ondskab en person kan udvise, hvis blot det sker i videnskabens navn. Jeg har tidligere skrevet et indslag om ondskab. I sidste halvdel af foredraget overtog psykolog Faezeh Zand, som arbejder med rehabilitering af såvel torturofre som bødler. Hun fortalte, hvordan man kan få forsøgspersoner og personer, som har været udsat for tortur tilbage til livet. Uanset, om man er offer eller bødel er det vigtigste, at man kan se en mening, med det man er blevet udsat for eller har gjort. For ofret, at det for eksempel skete, fordi man lige stod dér på det givne tidspunkt. Og for bødlen er det tilsvarende vigtigt, at man ikke neglicerer det gjorte med, at man bare gjorde det, fordi det gjorde alle andre. Hvis du får mulighed for at høre foredraget af Rolf Kuschel og Faezeh Zand, så kan det varmt anbefales. Du får en enestående indsigt i en meget ond og meningsløs side af vores verden.

Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside http://www.thomasckrohn.dk


25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page