top of page

5 danske krimiforfattere du bør læse

Opdateret: 27. apr. 2020


Julen nærmer sig, og der skal laves ønskeseddel. Måske, der skal ligge en krimi under juletræet til netop dig. Her er mit bud på 5 gode danske krimiforfattere, som du kan prøve at stifte bekendtskab med, hvis du ikke allerede kender dem.

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld er klart en af mine favoritter. Jeg kan lide hans skrivemåde, hvor han formår at få fortalt historien på en levende og beskrivende måde uden lange afsnit kun med beskrivelser. Som læser er du helt klart med i handlingen, og du er ikke i tvivl om, hvad det er for et sted, hovedpersonen befinder sig, eller hvordan personen der står overfor ser ud eller vil reagere. Han er fremragende til at fortælle en historie. Selvom hovedpersonen i hans serie, den tidligere betjent, Thomas Ravn, måske er lidt en klichee-figur, da der er mange krimier med den fordrukne, ensomme og meget asociale politibetjent, så formår Krefeld at give Ravn en personlighed, som gør ham mere interessant end gennemsnittet. Bøgerne er nemme at gå til, rene page-turnere, og i hver bog formår Michael Katz Krefeld at få lagt et spændende plot, som virker realistisk og gennemtænkt. Hvis du søger den gode og velskrevne krimi, så kan jeg varmt anbefale Ravn-serien.A.J. Kazinski

A.J. Kazinski er pseudonymet for de to forfattere, Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinrich. De har blandt andet skrevet serien om gidselforhandleren Niels Bentzon, som er en meget interessant karakter. En selvdestruktiv politimand, som undervejs i serien forelsker sig i den kvindelige fysiker, Hannah Lund, som giver Niels et fænomenalt modspil i fortællingerne med sin videnskabelige tilgang til tingene. De to forfattere er dygtige fortællere, der på filmisk vis tager læseren med gennem en række sager og handlinger, hvor emner fra den paranormale verden spiller med. De er ikke bange for at begive sig ind på områder og emner, som ikke normalt ligger i den traditionelle krimiverden, hvilket gør deres bøger anderledes og spændende på den gode måde. Hvis du er til den skæve krimi, hvor din egen tro og overbevisning bliver udfordret tilsvarende, så skal du ikke snyde dig selv for at lære A.J. Kazinski nærmere at kende. Start med 'Den sidste gode mand' og lad dig rive med i fortællingen om Niels og Hannah.

Henrik Desmond

Henrik Desmond er et pseudonym for Lars Vestergaard og Rasmus Dahlberg. De udgav i perioden 2007 til 2011 fem bøger i en serie om en specialgruppe, Plan B, som agerer direkte under statsministeren. Plan B består af en række personer med forskellige færdigheder, hvilket gør dem i stand til at løse stort set alle typer af opgaver, og deres hovedformål er at eliminere trusler mod Rigets sikkerhed. Igen gribes krimigenren utraditionelt an ved at lade en gruppe af civile personer være hovedpersoner i fortællingen. Henrik Desmond formår at skabe en troværdighed i opbygningen af gruppen, så du som læser sidder tilbage med en følelse af, at det kunne godt ske i den virkelige verden. Alle fem bøger rummer masser af aktion og jagt på skurkene, som gør, at det er svært at lægge bøgerne fra sig igen, når du først er kommet i gang. Den første bog 'Den udvalgte' giver også en fantastisk og utraditionel indførelse til de fire resterende bøger. Selvom det ikke er en aktuel krimiserie, så kan jeg klart anbefale den til dig, som gerne vil læse noget andet end en krimi med en politibetjent i hovedrollen.

Thomas Rydahl

Thomas Rydahl tager os med til varmen på Fuerteventura i sin trilogi, hvor vi følger den aldrende taxachauffør, Erhard, der er flygtet fra Danmark på et tidspunkt, og hutler sig igennem hverdagen på øen. Erhard bliver hvirvlet ind i en kriminalsag om et dødt spædbarn. Selvom han igennem hele bogen kæmper imod, så drages han samtidig mod at få opklaret sagen. På sin egen naive og ligefremme måde finder og undersøger han det ene spor efter det andet på øen. Igennem bøgerne afdækkes mere og mere af Erhards besynderlige livshistorie, og jeg blev i alt fald hurtig nysgerrig på, hvordan han mon er havnet som taxachauffør på Fuerteventura. Dejligt med en forfatter, som tør tage en utraditionel hovedperson og gøre til opklarer i en krimi. Der er tale om to virkelige velskrevne bøger, og jeg venter spændt på nummer tre.

Jakob Melander

Jakob Melander har politimanden Lars Winkler i hovedrollen i sin serie. Heldigvis en noget atypisk politimand, som menneske er meget genkendelig. I tillæg til historien kommer Jakob Melanders fortid i musikken også klart til udtryk. Han er god til at skabe et uhyggeligt plot, og få de rigtige personer med i fortællingen - ikke mindst hovedpersonen. Samtidig synes jeg, at man godt som forælder kan genkende de konflikter, der kan opstå mellem en enlig far og en teenagedatter. Jakob Melander formår at gøre dagligdagen til en del at plottet i fortællingen, så hele historien kommer utrolig tæt på. Meget velskrevet og spændende og kunne være et sted at starte, hvis du gerne vil prøve kræfter med den danske krimigenre.

Skulle du være nysgerrig, så kast dig gerne over mine thrillers også. Enten 'Kampen om DRAGON' som er en biologisk thriller om jagten på den universelle vaccine eller 'Med alle midler' som er en psykologisk thriller om en ung kvindelig forsker, der ikke skyr nogle midler for at nå sine mål.


'Med alle midler' kan også lyttes på alle gængse lydbogsplatforme.


Du kan også læse om min kommende serie om videnskabsmanden Jacob Detlev og hans kamp mod biologisk terror i Danmark og udlandet.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


5.126 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page