top of page

Snyd med forskningsresultater

Opdateret: 18. mar. 2020


Forskningsresultater er vigtige for udvikling af lægemidler, behandlinger og udvikling af diverse produkter, og burde være noget, man kan stole på viser den sande virkelighed.

Men det er ikke altid tilfældet.

En større metadata-analyse fra 2009 på 21 spørgeskemaundersøgelser viste, at manipulering og opfindelse af falske data forekommer i forskningsverdenen.

2% af de spurgte forskere angav anonymt, at de havde snydt eller manipuleret med deres publicerede data på den eller anden måde, eller simpelthen opfundet data uden at der er gennemført nogle forsøg.

Samtidig mente 14% af de adspurgte forskere, at deres kolleger snyder med deres data.

Et aktuelt studie fra Kent Universitet viser, at 18% har fabrikeret data og næsten 6% har manipuleret data på en eller anden måde.

Uanset hvilken af de to studier der reflektere virkeligheden, viser de, at snyd med data er udbredt i forskningens verden, og ikke en sjældenhed eller blot et enkelt broddent kar en gang imellem.

Manipulation af data betyder, at forskeren har fjernet resultater, som ikke passede ind det ønskede billede eller har justeret værdierne, så der blev en forskel, som reelt ikke kunne findes. Fabrikering af data betyder, at personen har lavet et komplet datasæt uden at have gennemført forsøget.

Der kan være mange grunde til at snyde med resultaterne, og det bliver nævnt i undersøgelserne, at konkurrencen og prestigen for at komme i de bedste tidsskrifter er afgørende, ligesom kampen om forskningsmidler og en lovende karriere også kan være en afgørende faktor.

I min kommende psykologiske thriller Med alle midler’ er et af omdrejningspunkterne for historien netop manipulation af forskningsresultater. Det står hurtigt klart, hvor nemt det er at manipulere eller generere data for at forsøgene netop viser det, som ønskes. Samtidig er en manipulation af data næsten umulig at opdage, hvis det gøres rigtigt. Først ved flere gentagende forsøg vil det stå klart, at de manipulerede data ikke kan være rigtige. Men dette kan skyldes mange andre ting, end manipulation, så beviset er svært at finde.

Læs ’Med alle midler’ og find ud af om det lykkes, at snyde med resultaterne uden at det bliver opdaget.

Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page