top of page

3 Film og 3 TV-serier om virus

Opdateret: 27. apr. 2020


Virus og sygdom er et yndet tema at bruge i fiktionen og ikke mindst i filmens verden. En del film og TV-serier handler om udbrud af en sygdom eller spredning af virus, som truer med at udrydde menneskeheden.

De fleste af disse film eller serier benytter sig af flere elementer fra gyser- eller sci-fi-genren, og går så vidt, at når mennesker bliver smittet, udvikler de sig til blodtørstige zombier, som kun går efter at slå andre mennesker ihjel.

Det er nok ikke et realistisk scenarie, hvis der skulle dukke en virus eller sygdom op, som fører til en verdensomspændende pandemi. Mest sandsynligt vil de smittede personer ’blot’ dø, og smitten vil foregå gennem luften som influenza eller via fysisk kontakt. Det er vel også tilstrækkeligt dramatisk.

Der er også film og serier, hvor du faktisk kan lære noget om virus og sygdom, samtidig med at du bliver underholdt.

Her er mit bud på tre film og tre TV-serier, som er mere realistiske i tilgangen til, hvordan den virkelige verden ser ud.

Outbreak

Outbreak er en klassisk film om udbrud af virus. Den kom i 1995 og beskriver på en mere eller mindre realistisk måde, hvordan virus spredes fra en abe til en fiktiv mindre by i Californien.

Samtidig viser filmen, hvilke midler myndighederne har for at prøve at inddæmme sådan et udbrud.

Filmen giver også indblik i, hvordan det er muligt at udvikle vaccine mod et udbrud. Selvfølgelig er der masser af filmisk frihed i filmen, hvor kampen mellem den gode og den onde er tilsat, ligesom tidsfaktoren er skruet op, så alting går meget hurtigere, end det ville gøre i virkeligheden.

Starten af filmen har en meget flot introduktion til de forskellige klasser af laboratorier fra klasse I til Klasse IV, og du får et godt indblik i, hvad forskellen er på de forskellige klasser.


Contagion

Contagion fra 2011 er i samme stil. Ligesom i Outbreak, viser filmen hvilken tiltag, der skal tages, hvis der opstår udbrud af en smitsom virus. Filmen giver et indblik i myndighedernes arbejde for at prøve at finde en løsning på smitte og spredning. I filmen spiller det amerikanske sundhedsberedskab for smitsomme sygdomme, CDC, en central rolle.

En god og realistisk film, som er god underholdning, men også en film, hvor man kan lære noget om spredning og bekæmpelse af virus.

Inferno

Inferno er en klassisk Dan Brown thriller fra 2016 med højt tempo og en kamp mod tiden.

Fortællingen har fokus på brug af virus eller bakterier i brugen som biologisk våben. Hvis sådan en virus spredes på den rigtige måde i det moderne samfund, kan det have fatale konsekvenser, og det vil være svært for myndighederne at gøre noget, indtil der er udviklet en vaccine, eller sygdommen er kommet under kontrol.

Inferno er et fint tankeeksperiment i kategorien ’Hvad nu, hvis…’.

Helix

Helix er en serie over to sæsoner fra 2014 og 2015. Her er igen reference til CDC, som skal prøve at undersøge en mulig virus, som er kommet til udbrud på en arktisk forskningsstation.

Gennem serien afsløres mere og mere om virusset, og i anden sæson tager det en helt ny drejning.

Serien giver et indblik i arbejdet med virus. Lige fra at få virus beskrevet og diagnosticeret og efterfølgende arbejdet med at få udviklet en behandling.

Selvfølgelig er serien tilsat masser af filmisk action, som driver plottet væk fra et realistiske scenarie, men giver den underholdning og spænding, som hurtigt mangler i den realistiske beskrivelse af virus.

The Rain

The Rain er et danskskabt bud på en virus-serie. Her spreder virus sig via regnen, og når ofret rammes af regndråber, udvikles en øjeblikkelig sygdom, som fører til døden.

Serien tager os på en rejse igennem et post-apokalyptisk Danmark og Sverige i jagten på sandheden om virusset samt en mulighed for udvikling af en vaccine.

Hvad kan myndigheder gøre for at inddæmme smitten, og hvilket samfund udvikles, når sådan en virus har hærget? Sandsynligheden for, at virus kan smitte via regn, er dog næppe særlig høj. Det var noget andet, hvis det var via drikkevand.

Fortitude

En britisk/nordisk serie der foregår i den fiktive by, Fortitude, som er tydeligt inspireret af Longyearbyen på Svalbard. Her bryder en sygdom ud, og serien beskriver, hvordan et lille isoleret samfund kæmper med at finde frem til smittekilden, når man ikke har tilgang til de store internationale forskningscentre.

Til forskel fra de andre film og serier er der her tale om en parasit, som spreder sig blandt dyr og mennesker.

Fortællingen tilsættes en masse skjulte hemmeligheder blandt beboerne i det lille isolerede samfund, hvor smitten breder sig, mens myndighedspersonerne leder efter en forklaring og en mulig bekæmpelse af smitten.

Hvis du er interesseret i et plot med virus, så kunne det være, at ’Kampen om DRAGON’ er noget for dig.

Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


614 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page