top of page

Lån bøger på biblioteket - masser af bøger

Opdateret: 18. mar. 2020


Jeg vil til hver en tid opfordre dig til at købe de bøger, som du kan lide, men et godt alternativ er at låne bøgerne på biblioteket. Specielt for de forfattere, som endnu ikke er blevet store navne. Læs nedenfor mere om, hvorfor du også skal låne bøger på biblioteket, selv om du hellere ville købe.

Folkebibliotekerne er en gammel opfindelse i Danmark, og de kom første gang på finansloven i 1882-83. Siden har tingene udviklet sig, og i 1920 blev bibliotekerne flyttet fra foreningerne til staten, og befolkningen kunne låne og læse bøger på lige vilkår i hele landet. I nyere tid har folkebibliotekerne kæmpet en kamp for overlevelse og har fokuseret mere på at fastholde og underholde låneren, end at sikre adgang til alle materialer, da indkøbene til bibliotekerne har været mere drevet af markedskræfter end kultur. Bibliotekerne fik deres første bibliotekslov i 1920, mens den nuværende og gældende lov for bibliotekerne er fra 2013. Her står som formål for bibliotekerne: at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed. Udvælgelse af egnet materiale sker gennem DBC (Dansk BiblioteksCenter), som vurderer og evaluerer alt tilsendt materiale, hvilket svarer til 16-17.000 titler årligt. DBC finder cirka halvdelen egnet til en bibliotekskatalogisering, dvs. at en bog kan findes i bibliotekernes database, og omkring 4.000 får en lektørbedømmelse, som er en faglig anmeldelse af bogen udført af en biblioteksansat. Et af de selektionskriterier, som DBC benytter, er: Bøger af ukendte forfattere, der er udgivet af dem selv eller af forlag, hvis udgivelser sjældent efterspørges af bibliotekerne, udvælges som hovedregel ikke til bibliotekskatalogisering. Et sådant kriterie gav måske meget god mening for 10 eller 15 år siden, men forlagsbranchen har ændret sig, og det har aldrig været nemmere at udgive bøger end i dag, og man behøver ikke at benytte et af de store forlag for at få sin bog på gaden. I 2016 blev lidt over 1.400 danske førsteudgivelser udgivet, og omkring en fjerdedel blev udgivet på forlag med mellem en og ti udgivelser årligt. Det betyder, at en stor del af bøgerne kommer fra selvudgivere eller meget små forlag, hvilket ofte betyder, at forfatterne eller forlagene er ret ukendte. Desuden bliver en bog sendt til en person udpeget af DBC, som så laver en vurdering. Men smag og behag er jo heldigvis meget forskelligt, så det den ene ikke kan lide, det kan den anden måske godt lide. Så er en vurdering af bogen og en lektørudtalelse ikke en form for smagsdommeri, som vi ellers gerne vil væk fra i andre henseender? Hvorfor ikke give de enkelte biblioteker mulighed for selv at vælge deres materiale, og sørge for at det er tilgængeligt i databasen? Og hvis alle biblioteker ikke vælger samme bøger, så får vi en meget større mangfoldighed på bibliotekerne, og læseren får mulighed for at få materialet hjem fra andre biblioteker. Så når du låner en bog på biblioteket, sørger du for, at der kommer fokus på den bog og den forfatter, hvilket betyder, at det vil blive nemmere for den pågældende forfatter at få sin bog lektørbedømt næste gang. Så derfor vil jeg kun opfodre til, at du låner mine bøger og andre mindre kendte forfatteres bøger på biblioteket. For mit eget vedkommende, så er 'Med alle midler' at finde på flere biblioteker i landet, ligesom 'Kampen om DRAGON' meget gerne skulle være tilgængelig på et par biblioteker i løbet af en uge eller to. Lån dem gerne flittigt og opfordr også dine venner til at gøre det samme. God læselyst.

Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page