top of page

Konspirationsteorier

Opdateret: 5. aug. 2019


Når man som forfatter skal finde inspiration til sine historier, så kan en af kilderne være at dykke lidt ned i forskellige konspirationsteorier.

Denne form for fortællinger er interessante, fordi de på en eller anden måde lever deres eget liv på trods af, at fakta, som regel med overbevisning, viser en helt anden historie.

Det der kendetegner en konspirationsteori er ofte, at

  • der er noget som skjules, som er af offentlig interesse

  • der står nogle magtfulde bag begivenheden

  • der er meget lidt data til at understøtte teorien

Nogen af de mere sejlivede konspirationsteorier, som vi alle kender, er at

  • månelandingerne med Apollo var iscenesat i et studie og aldrig har fundet sted

  • mordet på John F. Kennedy ikke blevet begået af en enkelt person, Lee Harvey Oswald, men blev udført af CIA, mafien eller andre magtfulde organisationer

  • Area 51 i USA bruges til opbevaring af UFO’er og aliens

En af de danske konspirationsteorier udspringer af dobbeltmordet på Peter Bangsvej i 1948. Her blev et ægtepar fundet dræbt i deres lejlighed, men det er aldrig lykkedes at finde hverken morder eller motivet for mordet. Det har givet grobund til en del teorier omkring mordet, lige fra simpelt rovmord til at det skulle være en udenlandsk efterretningstjeneste, der ønskede at gøre ægteparret tavst, da manden angiveligt skulle have haft en række hemmelige og kontroversielle roller under 2. verdenskrig. Det er et mord, hvor teorierne har fået lov at blomstre, og der er tilmed skrevet adskillige bøger, der prøver at kaste lys over sagen og komme nærmere et svar uden, at det er lykkedes at finde den endelige sandhed.

Når man som forfatter tager udgangspunkt i en virkelig begivenhed og sætter den ind i sit plot, gør man i princippet det samme, som der sker ved en konspirationsteori. Man bygger videre på de fakta, som kan underbygge ens egen historie, og vælger at se bort fra alt det, som peger i en anden retning. En af dem der benytter den teknik i stor udstrækning er Dan Brown. Han tager fat i konspirationer omkring eksistensen af Illuminata eller Frimurerordenen i USA.

Der findes en række romaner, hvor man netop benytter det at drage en historisk begivenhed ind i plottet, hvorefter forfatteren giver sit eget bud på, hvordan tingene kunne hænge sammen:

Dan Brown: ’Engle og Dæmoner’, ’Da Vinci mysteriet

Katharine Neville: ’Den sorte Dronning’, ’De otte

Raymond Khoury: ’Slangens Ring’, ’Tegnet’, ’Den sidste tempelridder

Michael Larsen: ’Slangen i Sydney

Tom Egeland: ’Pagtens vogtere

Blot for at nævne nogle stykker. Så måske konspirationsteorier er skabt af folk, som egentlig bare skulle have været forfattere.

God fornøjelse.


2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page