top of page

Sådan skriver jeg

Opdateret: 19. mar. 2020


Da jeg første gang skulle i gang med at skrive, startede jeg med at se på den tomme skærm foran mig. Og overraskende nok, skete der ingenting. Den forblev tom.

Jeg havde måske nok en ide til et plot i hovedet, men det betyder ikke, at det finder vej til skærmen eller ned på papiret. Derfor besluttede jeg at lægge alt skriveriet på hylden igen, og kastede mig over nogle andre fritidsbeskæftigelser i stedet.

Efter nogle år, hvor historien havde spøgt i mine tanker, startede jeg endnu en gang op med skriveriet. Men denne gang skulle det gribes anderledes an. Jeg betragtede mig selv som værende uvidende omkring hele processen med at skrive en bog. Så jeg måtte i gang med at lære, hvordan man gjorde. Og nøjagtig ligesom man skal lære et sprog, et håndværk eller noget helt andet, var jeg nødt til at indsamle viden. Så det gik jeg i gang med.

Jeg fandt forskellige bøger om det at skrive. Og jeg læste dem alle. Nogle gav mig et input, og andre fandt jeg slet ikke anvendelige. På et tidspunkt, stødte jeg på ’Writing Fiction for Dummies’ af Randy Ingermanson. Det kan godt lyde som en lidt banal bog, men det er faktisk en bog på mere end 350 sider, og som på en grundig og struktureret måde tager læseren igennem hele processen. Randy benytter den metode som hedder Snowflake Method.

Snowflake metoden er en måde at få opbygget sin historie på, og jeg fandt ud af, at netop Snowflake metoden fungerer for mig. Jeg kan ikke bare sætte mig ned og begynde at skrive, og så vælter ord og handling ud. Det viste erfaringen med den blanke skærm tydeligt. Det er jeg alt for struktureret til. Jeg skal have tingene planlagt. Og det er netop hele pointen med Snowflake metoden.

Det hele deles op i 10 punkter – ikke at jeg gør det så stramt, som metoden lægger op til, men ideen er den samme.

  1. Skriv hele historien på en linje

  2. Udvid historien til et afsnit

  3. Skab dine karakterer i historien og lav en beskrivelse af dem

  4. Skriv hele historien på en side

  5. Skriv en side om hver person i historien

  6. Kombiner step 4 og 5.

  7. Lav et personkort, så alle oplysninger om personen er samlet på et kort

  8. Skriv en 4 siders historie og lav en oversigt over alle scener i historien

  9. Udvid din sceneliste med flere beskrivelser

  10. Skriv kladden til din historie

Ovenstående fremgangsmåde brugte jeg tilKampen om DRAGON’, og nu også til ’Med alle midler’, og den fungerer for mig. Specielt lægger jeg vægt på pkt. 2, 3, 4, 7, 9 og selvfølgelig 10. På den måde har jeg hele tiden det fulde overblik over historien. Det sker, jeg udvider eller ændrer lidt i scenelisten undervejs, men den overordnede struktur forbliver uændret.

Det var lidt inspiration til dig, hvis du selv har lyst til at kaste dig over det at skrive en historie.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


81 visninger1 kommentar

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page