Alle ved nok hvem Bill Gates er, og de fleste kan sikkert også forbinde ham med grundlæggelsen og opbygningen af Microsoft. Og hvis du har fulgt lidt med i hans liv, så ved du også, at han har brugt de sidste 10 år på at gøre noget ved fattigdommen og uligheden rundt om i verden gennem ’Bill & Melinda Gates Foundation’.
Men hvad, du sikkert ikke ved, er, at Bill Gates også har kastet sig ind i kampen for et bedre klima og afskaffelsen af CO2 udledning. Han har ikke bare gjort det som en kendis, der offentligt bare siger ’Jeg synes også, at…’. Nej, han har brugt de sidste par år på at sætte sig grundigt ind i hele problematikken omkring udledningen af CO2 og den globale opvarmning.
Faktuel viden om klimaet og udledningen af CO2
Al den viden, som han har samlet sammen de sidste par år og hans forslag til, hvordan vi undgår klimakatastrofen, har han samlet i bogen ’Sådan undgår vi klimakatastrofen’. En utrolig velskrevet og veldokumenteret bog med masser af faktuelle oplysninger om klimaet og udledningen af CO2.
Bogen kan deles op i tre dele.
I den første del sætter han scenen. Han fortæller om situationen her og nu. Hvordan udviklingen er forløbet, samt hvad vi skal stræbe efter at opnå. Hvad er missionen?
I anden del beskriver han de fem største industrier/aktiviteter, der udleder CO2. Det er 1) fremstilling af ting, 2) brug af strøm (elektricitet), 3) dyrke og opdrætte planter og dyr, 4) transportere os rundt og 5) opvarmning og nedkøling.
I den sidste del snakker han om, hvad vi selv kan gøre som borgere, og hvordan vi kan komme i mål med stop for udledning af CO2.
Målet er at stoppe udledning af CO2
For Bill Gates er målet helt klart. Vi skal stoppe al udledning af CO2. Han snakker ikke om en reduktion i udledningen af CO2, men om et nul i udledning.
Hans pointe er, at det hele starter med de teknologier, vi bruger til at fremstille elektricitet med. Her skal der arbejdes med nye teknologier og måder at gemme strøm på. Det løser ikke noget, at vi køber en elbil, hvis vi lader den op med strøm produceret på kulfyrede kraftværker, eller hvis vi skifter til el-opvarmning af vores bygninger, hvis elektriciteten ikke er produceret uden udledning af CO2.
Når vi regner den samlede CO2-udledning ud for et produkt eller en teknologi, skal vi huske at have hele regnestykket med. Vindmøller producerer strøm uden udledning af CO2, men hvis vi ser på hele processen inklusive produktion og opsætning af vindmøllen, så er regnskabet et helt andet. Der bliver brugt rigtig meget beton til at støbe fundamentet for vindmøllen, og beton er en af de materialer, som kræver allermest CO2 under produktionen. Samtidig indeholder vindmøller meget stål og glasfiber, som ligeledes udleder meget CO2 ved fremstilling. Så også her skal vi finde gode alternative produktionsprocesser, som ikke udleder CO2.
Forskningsbaseret indspark i klimadebatten Bogen er utrolig inspirerende læsning, og alle forslag og løsninger er baseret på videnskabelige fakta, hvilket jeg ser som et kæmpe plus. Ofte er klimadebatten baseret på holdninger og ikke fakta.
Trænger du til et godt indspark til klimadebatten, så kan ’Sådan undgår vi klimakatastrofen’ helt klart anbefales. Et glimrende afsæt til mere viden om klimaet.
Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk
Commentaires