top of page

Karma Corona – Et bud på årsagen til en verdens-omspændende pandemi

For halvandet år siden hørte vi ordene Corona og Covid-19 for første gang. I starten nævnt i nyhederne som en lille historie, som de fleste ikke kunne vide ville komme til at være den centrale del af alle nyhedshistorier i over et år.


Og alligevel kom nyheden om en ukendt epidemi og senere pandemi ikke uventet for nogle. Det var forventet. Det er i hvert fald det scenarie, som Tor Nørretranders skitserer i sin bog ’Karma Corona’, som udkom for et par måneder siden.

Pandemier er vores egen skyld

I de sidste 10-20 år har vi set og fået masser af advarsler om, at verden vil blive ramt af pandemier, som vi selv er skyld i. Ikke som enkeltpersoner, men som samfund, forklarer Tor Nørretranders.


Årsagen skal findes i vores måde at omgås naturen på. Vi har gjort naturen tam, og alt er indrettet efter en monokultur, hvor planter og dyr står opdelt efter art i afgrænsede områder, hvor andre arter ikke kan forstyrre. Det er det rene slaraffenland for en virus eller bakterie. Smit et individ med en virus, og det er nemt for virussen at mangfoldiggøre sig og finde sit næste offer.


Samtidig er vi mennesker trængt langt ind på naturens områder. Byerne udvides, og landbrugsarealerne indtager junglen. De vilde dyr må finde nye levesteder efterhånden, som deres naturlige områder forsvinder. For flagermus betyder det, at de fra at have boet i junglen eller klippehuler flytter ind i byerne og bor i husene. Og de vira, som de har haft et fredsommeligt makkerskab med i tusinder af år får dermed pludselig mulighed for at finde nye værter i form af husdyr, kæledyr eller mennesker.


Hvis vi fortsætter med at leve og omgås naturen på den måde, så vil vi med jævne mellemrum skulle slås med pandemier. Corona var blot den første virus, som lavede springet fra vildt dyr til menneske. Flere står klar til at følge efter.


Tor Nørretranders formår at gennemgå de mange afvarsler om en pandemi, udbruddet af pandemien og at belyse årsagen på en grundig og videnskabelig måde. Her er ikke blot tale om teorier, som er skabt i en forfatters hoved. Han står rent faktisk ikke alene med sine tanker og idéer, og argumentationen er velunderbygget.

Med vacciner kan vi kun vinde kampen

Vi kan tro på vores teknologiske fremskridt og overlegenhed, og dermed slå pandemierne ned efterhånden som de opstår, eller vi kan prøve at gøre noget, så de ikke opstår igen.


Der er ingen tvivl om, at med en udvikling af en vaccine på kun et år, så står vi godt i kampen mod fremtidige pandemier, men vi skal stadig huske, at det ikke har været uden konsekvenser. Flere millioner mennesker er døde af Covid-19 og det har kostet betydelige summer for de forskellige lande. Men det ser ud til, på nuværende tidspunkt, at vi er godt på vej til at vinde den nuværende kamp med Covid-19.


Om vi også kan vinde den næste kamp med en anden virus med lige så godt resultat, kan vi ikke vide på nuværende tidspunkt.

Lad naturen være og brug teknologien

Vi kan også vælge at stoppe med at tæmme naturen og lade den være i fred. Hvis vi ikke har dyr og planter i monokulturer og ikke trænger ind på naturens område, hvor vi tæmmer den, så vil vi ifølge Tor Nørretranders stå bedre og reducere mulighederne for pandemier.


Hans konklusion er, at vi skal bruge vores teknologiske formåen til at hente de fødevarer i den vilde natur, som vi har brug for. Det er ikke længere nødvendigt, at kornmarken kun skal bestå af én afgrøde, men kan være en blanding af flere forskellige afgrøder, som så kan høstes selektivt af robotter, som kan genkende de enkelte planter.


Ved at lade naturen blive vild og lade biodiversiteten råde samtidig med, at vi lader teknologien hjælpe os, så løser vi måske ikke bare udfordringerne med fremtidens pandemier, men også mange af de udfordringer, som vi står overfor i forbindelse med klimaet.


Tor Nørretranders vil gerne have, at vi lader mangfoldigheden og biodiversiteten folde sig ud til fulde, og at vi nyder den vilde natur og lader den være i fred.

Veldokumenteret bog med måske provokerende konklusion

Der er her tale om en velskrevet og veldokumenteret bog, som alle kan læse og blive klogere af. Den er måske provokerende i sin konklusion og forslag til løsning, men igen, det virker veldokumenteret. Og måske har Tor Nørretranders ret i dele af sin konklusion?


Samler vi pandemier og klima under et, så er det måske tid til, at vi skal gentænke vores samfund og livsstil, hvis vi skal løse begge udfordringer, før det er for sent.


Foredrag om pandemier

Hvis du vil vide mere om Covid-19, om årsagen og hvordan det lykkedes at udvikle en vaccine på rekordtid, samt hvilke pandemiske trusler vi står overfor i nærmeste fremtid, så kan jeg bookes til at holde et foredrag, hvor jeg netop stiller skarpt på det.



Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk




27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page