top of page

Den syriske borgerkrig – 8 år med død, krig og ødelæggelse

Opdateret: 18. mar. 2020

Den syriske borgerkrig brød ud den 15. marts 2011 efter en række demonstrationer, da en stor gruppe af borgere krævede mere frihed i Syrien. Protesten var inspireret af det Arabiske Forår, hvor det var lykkedes for befolkningerne i andre arabiske lande at vælte styret, f.eks. i Libyen, Ægypten og Tunesien.


Oprøret var mod det siddende styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen. Han havde overtaget posten fra sin far, som døde i 2000.


I starten var oprøret mellem regeringshæren og Den Frie Syriske Hær, men efterhånden er flere muslimske grupper gået ind i konflikten. I dag er det en kamp mellem flere forskellige fraktioner, som har en fælles fjende i form af den syriske regeringshær. Men fraktionerne bekriger samtidig hinanden på kryds og tværs.


Regeringshæren støttes af Rusland og Iran, mens oprørerne støttes af USA, Saudi-Arabien og Tyrkiet.

I sommeren 2013 rundede dødstallet i konflikten 100.000, og regeringshæren havde kun kontrol med 30-40% af landet.


Det fik regeringshæren til at tage alvorlige midler i brug i bekæmpelsen af oprørene. Adskillige meldinger om brug af kemiske våben mod befolkningen er kommet frem.


De Forende Nationer (FN) gik ind og fordømte brugen af kemiske våben, og det lykkedes at få lavet en aftale med styret i Syrien om, at det internationale samfund skulle beslaglægge lagrene af kemiske våben i Syrien.


Danmark stillede med fregatten ’Esbern Snare’ til at hjælpe med at hente de kemiske våben ud. Netop den mission er starten på min kommende bog med Jacob Detlev i hovedrollen i ’Døden fra Syrien’, hvor jeg tager læseren en tur med til Syrien til beslaglæggelse af kemiske og biologiske våben på den fiktive danske fregat ’Tordenskjold’.


Efterhånden har regeringshæren fået bedre fodfæste i landet og har nedkæmpet store dele af oprøret, specielt Islamisk Stat er i dag næsten væk i Syrien.


Men det har ikke været uden omkostninger.


Før borgerkrigen boede 22 millioner mennesker i Syrien.


Det skønnes, at over 400.000 mennesker er dræbt på de otte år, konflikten indtil nu har varet, mens det vurderes, at 6 millioner lever som flygtninge i det syriske nærområde, mens knap 1 million er flygtet til EU-landene.


Danmark har givet asyl til 20.000 syriske flygtninge siden 2011.


To syriske flygtninge med asyl i Danmark spiller også en vigtig rolle i Jacob Detlevs opklaringsarbejde i den nye historie ’Døden fra Syrien’.


Desværre er der ikke nogen umiddelbar udsigt til, at konflikten i Syrien bliver løst, og jo længere tid der går, des mere alvorlig bliver den humanitære situation.


I en tidligere blog kan du læse mere om Jacob Detlev og 'Døden fra Syrien’, ligesom du kan hente en gratis elektronisk version af den første bog om Jacob Detlev ’Truslen fra Kina’ – en mini thriller.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og ’like’ min side https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk



Fregatten Esbern Snare

23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentarer


bottom of page