top of page

5 spændende bøger, som foregår i kulde og sne

Efteråret er ved at nærme sig sin afslutning, og vinteren nærmer sig. Selvom is, frost og sne måske ikke kommer lige om hjørnet, så synes jeg, at det er ved at være årstid til at kaste sig over nogle spændende bøger, som netop foregår en kold vinter.


Jeg har her samlet fem anmeldelser af bøger, som jeg synes er spændende, og hvor kulden spilder en afgørende rolle for handlingen.

Scott & Amundsen af Roland Huntford


Bogen er mere faktuel end fiktion. Den beskriver kapløbet om at blive den første til at nå frem til Sydpolen.

Kampen står i 1911/12 mellem den norske polarforsker Roald Amundsen og den britiske officer Robert Scott.

Udover at beskrive kapløbet mellem de to mænd, så får man også en glimrende fremstilling af de to lederes måde at gribe opgaven an på. Bogen igennem træffer de begge en række beslutninger, som bygger på deres forskellige personligheder, og som bliver skæbnesvanger for deres færd hen over Sydpolen.


Forskellen på de to mænd skildres med spænding og indlevelse. Og selvom det er en form for biografi, så kan den læses som en spændingsroman.

Vinterbyen af Arnaldur Indridason


En kold januar på Island bliver en thailandsk dreng fundet myrdet i sneen uden for et boligkompleks i Reykjavik. Politikommissær Erlendur sættes på sagen. Det er den femte bog fra Indridason med Erlendur i hovedrollen.


Bogen byder på opklaringen af en forbrydelse i et multietnisk miljø i Reykjavik. Bogen graver også ned i Erlendurs egen historie, hvor han som barn mistede sin lillebror i en snestorm på fjeldet.


Sneen og kulden spiller en afgørende rolle for alle bøgerne i serien, og det barske islandske klima påvirker opklaringsarbejdet, ligesom det sætter sit præg på hovedpersonen i bogen.


Erlendur er i overført betydning det islandske mørke og kulde, som Indridason beskriver på fremragende vis. Der er ikke tale om en actionbog med vilde scener og nervepirrende cliffhangers. Det mørke og uhyggelige ligger i sindet på personerne i bøgerne.

Fanget i isen af Dean Koontz


En gruppe forskere bliver i den her thriller fanget på en isflage ved Nordpolen, hvor kulden truer med at tage livet af de fangede forskere, hvis ikke de bliver reddet i tide.


Der er tale om et klassisk thrillerplot, hvor en ulykke indtræffer, og tiden arbejder mod en redning. Samtidig er en potentiel morder løs i gruppen, som skal findes og stoppes, før det er for sent.


Det er en bog, hvor man skiftevis følger gruppen på isen, en russisk atomubåd, som kan komme til undsætning, og to amerikanske redningsskibe.


Det er Dean Koontz hyldest til Alistair MacLean og hans bog SOS Nordpolen, som også er en thriller, som foregår i kulden og på isen ved Nordpolen.

Solstorm af Åsa Larsson

Handlingen foregår om vinteren i den nordsvenske by Kiruna, hvor en dreng fra en lokal religiøs sekt findes myrdet. Opklaringen bliver herefter ledet af juristen Rebecka Martinsson, som normalt bor i Stockholm, men er opvokset i Kiruna.


Solstorm er den første bog om Rebecka Martinsson, som skal opklare sager i Kiruna.


Hendes egne skeletter vælter pludselig ud af skabet i Kirunas mørke og kulde. Samtidig sætter bogen fokus på, hvordan en sekt kan præge mennesker.


I min egen bog ’Døden fra Syrien’ har du også mulighed for at komme med ind bag murene i en religiøs sekt.

Rødhals af Jo Nesbø


I serien om den norske betjent Harry Hole bliver vi i denne bog taget med til Leningrad vinteren 1944, hvor norske frivillige kæmpede for nazisterne.


Vi kommer med i heftige kampe under den russiske vinter, og man får en klar fornemmelse af, hvordan det var at være soldat i vinteren 1944. Det er så Harry Holes job at få koblet historien fra 1944 sammen med en aktuel drabssag i Oslo.


Rødhals er Jo Nesbøs tredje bind om Harry Hole, som er en selvdestruktiv, alkoholiseret betjent, som har svært ved at passe ind i politiets miljø, men på den anden side er en branddygtig efterforsker.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


77 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page