top of page

3 eller måske 4 anderledes danske krimier

Opdateret: 18. mar. 2020


I denne mørke vintertid, mens du venter på at min bog ’Med alle midler’ udkommer d. 2. februar, kan du bruge ventetiden på et par andre ganske fremragende, om end anderledes krimier.

De har i alt fald begejstret mig.

'Eremitten' og 'De savnede' af Thomas Rydahl

I Thomas Rydahl debutroman ’Eremitten’ og efterfølgeren ’De savnede’ følger vi den ældre dansker, Erhart, på hans færden rundt på ferieøen Fuerteventura. Her kom han til for 18 år siden, og har klaret sig som taxachauffør og klaverstemmer. Han er en enspænder og en særlig, som har sit helt eget ry på øen. Pludselig dukker en forladt bil med et dødt barn på bagsædet op på en strand. Da der samtidig findes noget fra en dansk avis i bilen, sætter Erhart sig for at opklare mysteriet. Vi kører med ham rundt i taxaen og stifter bekendtskab med alle de mennesker, som han har mødt gennem de sidste 18 år på øen. Langsomt lykkes det ham at få vendt flere og flere brikker i puslespillet om den døde dreng. Hvordan det hele hænger sammen går åbenbares for læseren, mens man samtidig får mere og mere at vide om, hvem Erhart er, og hvad han er flygtet fra i Danmark.

I fortsættelsen ’De savnede’ tages vi endnu dybere ind i Erharts personlighed, og flere sider af hans historie fra Danmark afdækkes, dog uden at vi bliver helt klog på, hvem Erhart er, eller hvorfor han har udviklet sig til denne lidt selvdestruktive enspænder. I ’De savnede’ har Erhart kastet sig over at finde forsvundne personer på Fuerteventura. Men det der ser simpelt ud på overfladen, viser sig at stikke meget dybere og involvere langt flere personer, end Erhart havde forestillet sig.

I begge bøger formår Thomas Rydahl at give en personskildring, så man får Erhart helt ind under huden, samtidig med at han med alle krimiens virkemidler får opklaret et mysterium, selvom opklareren i dette tilfælde hverken er politimand, journalist eller detektiv.

Den sidste og tredje bog om Erhart er ved at blive skrevet i øjeblikket, hvor vi forhåbentlig får den fulde historie om Erhart.

'Slangen i Sydney' af Michael Larsen

I ’Slangen i Sydney’ tages vi med til Australien, hvor vi følger den danske kvinde Annika Niebuhr, som er læge og slangeekspert. Fra første færd hvirvles Annika ind i en række hændelser på liv og død, og snart kommer Annikas eget liv også i fare. Krimien er anderledes, da den samtidig beskæftiger sig med tro og viden, hvor det naturvidenskabelige er drivkraften i den hæsblæsende roman. Først til sidst i bogen går sammenhængen op for læseren, så spændingen forbliver intakt hele bogen igennem.

Søger du noget anderledes, men alligevel med tempo og spænding, så kast dig over ’Slangen i Sidney’ med risiko for, at du ikke forstår det hele i første gennemlæsning.

'Fra Drømmenes Bog' af Mikkel Birkegaard

I ’Fra Drømmenes Bog’ tages læseren med tilbage til København i 1846. Her følger vi opklaringen af en række mystiske forsvindinger af borgere, som amatørdetektiven, bogrestauratoren og pantelåneren Mortimer Welles har sat sig for at opklare. Han får hjælp af bogens fortæller, en ung knægt, som er kommet i lære hos Mortimer.

Samtidig jagter de et hemmeligt bibliotek, som rygterne siger findes i enevældens København. Sandheden er dog langt mere kompliceret og skræmmende, end de havde forestillet sig. Ingenting er, som de troede, og der er mange tråde, som skal samles.

En spændende bog, hvor miljøet er meget anderledes, end hvad man normalt møder i spændingsromaner. Til gengæld er det lykkedes for Mikkel Birkegaard at skabe et troværdigt univers, hvor handlingen kan få frit spil.


Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk


33 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page